Activas, ideólogas, incansables (a veces con ideas de bombero). Si no nos encuentras por aquí, búscanos en alta montaña!! Algunas hemos sido presidentas de la comunidad de vecinos, que también da prestigio. Esperamos que disfruteis con nuestro blog, tanto como nosotras disfrutamos creándolo. Por cierto! Encantadas de conocerte!

viernes, 18 de mayo de 2018

Els Castells de Montserrat

Els 5 castells de Montserrat :  

- Castell Collbató - Castell d'Otger - Castell de Montserrat - Castell de Marro - Castell de Guàrdia -


Parlar d'ermites a Montserrat, és saber de què parlem, pots conèixer una, dues, deu... però no és estrany, i tothom sap de què estàs parlant. Però, si diem anem a veure castells a Montserrat, ara et miren amb cara de peix. Com si diguessis allò de: "anem a buscar gamusinus!"

Però ves per on, que de castells sembla que van haver-hi. I no parlo de res nou, aquests van ser tractats, ja fa molt de temps, per historiadors i geòlegs, com el Sr. Francesc Carreras i Candi (1862 - 1937), el Sr. Buch i Parera (1902 - 1991), entre d'altres. I si fem recerca per la web, també.

Per fer-ho fàcil, hem agafat la magnífica feina del company Esgarrapacrestes, al seu blog, i al que sumem el track nostre de la ruta.  (Falten els últims quilòmetres, que el seu autor farà una dia, en treure el gos a passejar). Però com sabem que sou molt valent@s, no tindreu cap complicació en arribar.  
Altimetria - mapa


__________________________________________________________________

 Ara bé, com sempre, la nostra intenció no és donar peu a controvertides converses, envers l'existència dels castells o no, ni ofendre a ningú amb els comentaris, més aviat, és fer salut d'una manera divertida, cultural i, molt especialment, voltats d'amics i amigues amb ganes de fer xivarri.
__________________________________________________________________

Arranquem?

Grup a Collbató
 
  • Castell Collbató: 
       Coordenades UTM: 41.569532, 1.830102
Recorregut: Des del poble de Collbató pugem al turó on emplaçava el castell -visible-. Tornem al poble per buscar la drecera del Graus. Un petit sender que agafem a la dreta del carrer, que porta el mateix nom.
D'ací a poc temps, enllacem amb el camí de les Bateries o Camí Vell de Montserrat. 
  
Castell Collbato
Castell de Collbató

En venda:  4 habitacions, dos banys, cuina office, (...) donem sortida d'aquest primer castell, ara en ruïnes, del qual només ens queda part de la torre i la seva base. Ara, dalt d'un turó, amb unes vistes realment privilegiades de la muntanya de Montserrat. Parlem d'una edificació del s. X - XII, que en el seu origen va ser la porta d'accés, per a molts peregrins, cap a Montserrat.


Collbató i núvols cirrus al fons (com rínxols de cabells)

Com a curiositat, un capítol de possible "desnonament" de l'època, als Annals de Montserrat de (1258-1485). En últim testament Dn. Guillerm Durfort va donar el castell de Collbató al Monestir de Montserrat, donat el cas de mort dels seus fills barons.  De fet, aquests, van morir ben joves, i el Monestir reclamar la seva herència.
El dia que van fer presència al castell el procurador i l'escrivà, enviats pel prior del Monestir, demanaren per la viuda de Dn. Guillerm. Des de la finestra sortir la mare d'aquesta, que envià als l'emissaris a pastar fang. El seguit del "culebrón", també és digne d'una pel·lícula a lo Tarantino. 


  • Castell Otger:
        Coordenades UTM: 402.361 4.605.015

Recorregut: Seguim el camí de les Bateries fins al trencall, a l'esquerra, que ens porta a l'ermita de Sant Joan i el camí del pla de les Taràntules (on hi ha el funicular de Sant Joan). Però no arribem a aquest pla. En res, tot de pujada, això sí, intuïm el camí que marca cap a l'ermita de San Joan.


Sant Joan
  
Sortim a la pista pavimentada i anem a buscar les ruïnes de l'ermita de Santa Magdalena, entre les gorres. En aquest indret, es creu, s'ubicava aquest segon castell.


Gravat de l'aspecte de l'ermita - avui en ruïnes

Arribats a aquest castell, aprofito per fer una mica d'autobombo i us deixo l'enllaç de la recerca d'aquest castell: Castell d'Otger - Edat Mitjana Vacarisses

Castell Otger
 
Les històries d'aquest cavaller, són curioses a Montserrat. Un parador amb llegenda inclosa, molt interessant per fer amb nens o no tant nens, és el Tron de l'espassa de Montserrat, d'aquest mateix protagonista, Otger Cataló.


  • Castell del Montserrat    
        Coordenades UTM: 403.207 4.605.669


Recorregut: Ara baixem per les escales de Jacob, per agafar el camí Nou a Sant Jeroni. 

Escales de Jacob (de veritat)


Fem el camí, sentit al Pla de les Taràntules. A mà esquerra trobem el corriol que va cap Santa Anna. A la cruïlla, ens direccionem cap el Pla de la Trinitat, on ens hem de desviar una mica per cercar el tercer castell.

P.D.: Cal dir, que abans d'arribar a la Trinitat, i molt us recomano, pareu a fer unes birretes a l'ermita de Sant Benet.  Aquest noi us posa unes birres ben bones.😋

Gravat Sant Dimes


Aquest castell, sembla que, es posicionava on avui hi ha l'ermita de Sant Dimes, per sobre del monestir. Poder,  un bon punt de protecció, control i guaita envers al monestir, a la zona Tebaiada. 
Sant Dimes era conegut com el "bon lladre" i d'ací una divertida història, a lo Marx Brothers:
 


Castell de Montserrat

La llegenda, ben curiosa, ens dóna arguments a aquest nom. Doncs, explica que aquest castell va ser ocupat per un grup  de lladregots molt dolents, que tenien amenaçats als monjos, tirant-los pedrades des de dalt i amb tot tipus de malifetes ximples.  Un grup de valents van escalar i sorprendre els lladres, que van marxar escampats. 
El castell va ser enderrocat i les pedres es van aprofitar per construir l'ermita. És per això, que aquesta ermita rep també el nom de l'ermita del "Bon Lladre" o de Sant Dimes.


  • Castell del Marro   
        Coordenades UTM: 41.611995  1.817169


Recorregut: Tornem al Pla de la Trinitat, i ara el camí a seguir és el GR-172 o Camí de l'Arrel, que s'aboca directament a Santa Cecília.



Restes del "nostre" castell del Marro


La primera abadia que s'establí a Montserrat, fou Santa Cecília al s. X. 
Però, aquesta sembla que estava lligada o recolzada per un castell, molt pròxim, del qual l'ubicació és incerta.  Quan el castell no fou necessari, les seves pedres, es van reciclar per reparar els fonament de l'abadia de Santa Cecília.

Especulacions de la seva ubicació, el situen en diferents punts; A la font de Santa Cecília, a tocar el camí de la ferradura, direcció can Maçana, (Un camí de "marrades", que donava molta volta per arribar al mateix punt - d'aquí el curiós nom: El castell del Marro ), i d'altres indrets.


Hola tu!

Però nosaltres, tot fent volar la imaginació, el volem pensar ubicat, molt proper.  Just on hi ha el mirador que fa vida cap a tot el Bages i més enllà.



 

  • Castell de la Grdia 
        Coordenades UTM: 41.612286, 1.759021


Sant Pau Vell


Recorregut: Anem a buscar, novament, el Gr-172 i resseguim tota la muntanya. Per sota de la cadireta, la foradada (on fem parada obligada, en aquest excepcional espai), direcció cap al coll de Guir, en sentit can Maçana. 

La cadireta o com diu algú sonat: Petit buda 
(Pagaras birres igual)


Ben aviat, trobem la senyalització que ens indica cap a l'ermita de Sant Pau Vell. Un cop a l'ermita, si girem vista cap al turó, veiem les restes del que va ser el castell de la Guàrdia. Les restes d'un mur "Opus spictum" que van formar part d'aquest.


Castell de la Guàrdia

 
Un altre castell amb ubicació estratègica, per guaitar la part Oest de la muntanya. 

Amb el Marc mai perdreu el Nord. Si no, us fot una garrotada...


Martí y Cantó, al 1863 explicava que:  “El castillo de la Guardia, antiguamente dicho Benefacio por los buenos servicios que hacía a su alrededor, estaba de asiento en un punto desde el cual descubría y defendía las tierras de Igualada, Calaf y Manresa. Llamose de la Guardia, por tener el cargo de velar cosa de unas 20 leguas a su alrededor. Era tal su importancia, que la tradición conserva entre los ancianos de Manresa, la idea de que pretendiendo los moros dominar aquel país, hicieron sus primeros esfuerzos en apoderarse del castillo de la Guardia; y que no desistieron de su intento hasta haberlo conseguido"




Recorregut: Ara fem la tornada, ben contents!! Desfem camí cap al coll de Guiri -tot i que voliem anar al camí dels pallers-, fem una nova ruta "marrades* ara que sabem que vol dir aquesta paraula", cap a Collbató. Passant per camí de les Batalles, fins al Bruc. Així doncs, decidim passar a saludar al Timbaler. Ara si retomem camí de Vinya Nova i Collbató. Unes birres ben guanyades!

Monument al Timbaler del Bruc


_______________________________________________________

Km: Aprox. uns 30 km
Desnivell acumulat: Aprox. 3000 m
Temps: Amb parades, entrepà i fer fotos: Aprox. 10 h.

_______________________________________________________


Fonts:

- Annals de Montserrat: (1258 - 1485) Benet Ribas i Calaf, Josep Galobart i Soler 
- Visitar.cat
- Muntanya Montserrat gent.cat
- Wikiloc - ruta CASTELLADA de Marc Lonewolf
 


No hay comentarios:

Publicar un comentario